Miten ulkovalaistuksen uusimisesta saadaan taloyhtiölle kaikki hyödyt käyttöön?

Onko taloyhtiön ulkovalaistus uusimisen tarpeessa?

Ulkovalaistuksen uusimisen hyödyt LED-tekniikalle liittyvät karkeasti kahteen osa-alueeseen. Nämä ovat asumisen mukavuuteen ja turvallisuuteen liittyvät hyödyt ja kustannussäästöihin liittyvät hyödyt.

Valaistuksen hyödyt:

  1. Energiakustannukset putoavat
  2. Huoltokustannukset putoavat
  3. Kiinteistön yleisilme paranee
  4. Asumisen turvallisuus nousee
  5. Liikkumisen esteettömyys paranee
  6. Ympäristö kiittää pieneneviä Co2 päästöinä
  7. Asuminen on vaivattomampaa
  8. Asumisen viihtyvyys paranee
  9. Ylläpitoon ja huoltoon liittyvä vaiva vähenee
Taloyhtiön ulkovalaistus
Kuvassa hyvin toteutettu ulkovalaistus taloyhtiölle

Jotta hyödyt saadaan täysimääräisesti käyttöön, täytyy ensin ymmärtää mistä hyvän valaistuksen tekijät koostuvat. Huomioitavia tekijöitä on kaikkiaan 14 ja nämä tekijät jakautuvat viiteen osa-alueeseen.

Viisi hyvään lopputulokseen vaikuttavaa osa-aluetta ovat:

  • Valon määrään, suuntautumiseen ja laatuun vaikuttavat asiat
  • Valaistuksen ohjaaminen ja oikea ohjaustekniikka
  • Kustannuksiin vaikuttavat ominaisuudet
  • Visuaaliset ja arkkitehtuurilliset asiat
  • Erityisryhmien huomioiminen

Jokaisella viidellä kohdalla on omat alakategoriansa, joiden vaikutusten ymmärryksellä vaikutetaan merkittävästi ulkovalaistuksenvalaistuksen lopputulokseen.

Katso täältä esimerkki valaistuksen häikäisemisestä. Tämä sama voi tapahtua mikäli taloyhtiön ulkovalaisimet valitaan niin että ne aiheuttaa häikäisyä asuntoihin.

Tärkein asia valaistuksen toteutuksessa on muistaa, että valaistusuudistuksen tulisi lähteä aina ajatuksesta, että ihmisillä on mahdollisimman hyvät ja turvalliset asuinolosuhteet

Ihmisten asuessa samalla paikalla vuosia tai jopa vuosikymmeniä, muuttuu valaistuksen merkitys asumisen laatua nostavana tekijänä merkittävästi.

LED-valaistus mielletään yleensä energiaa säästävänä. Energiansäästö on toki tärkeä asia valaistusta uudistaessa, mutta jos suunnittelua lähdetään toteuttamaan energiansäästö edellä, ei lopputuloksesta saada parasta mahdollista.

Energiansäästöhankkeissa keskittyminen menee monesti siihen, että mietitään, miten saataisiin mahdollisimman pienellä investoinnilla mahdollisimman paljon säästöjä. Ajatus ei ole täysin virheellinen mutta se pitää sisällään sudenkuopan.

Valaistuksen tarkoitus on aina valaista. Valaistuksen tarkoitus ei ole säästää energiaa.

Samankaltaiset artikkelit