Logosuunnitteluun kannattaa panostaa
Ammattitaitoinen logosuunnittelu on hyvää visuaalista silmää ja taiteellista ilmaisukykyä vaativa prosessi, johon on tärkeää panostaa. Yrityksen logo on tärkeä osa yrityksen visuaalista ilmettä, sillä yleensä juuri yrityksen logo on se osa yrityksen brändiä, johon ihmiset useimmin törmäävät.
Logo voi usein toistua muun muassa yrityksen verkkosivuilla, esitteissä, mainoksissa, työvaatteissa, kuljetusauton teippauksissa tai tuotteiden kääreissä. Jos tämä logo, jonka ihmiset näkevät uudestaan ja uudestaan, näyttää huonolta, se voi helposti antaa yrityksestä hyvin huonon kuvan.
Mitä logon suunnittelussa sitten pitää muistaa ottaa huomioon? Miten voit välttää ne sudenkuopat, johon aloitteleva logosuunnittelija voi helposti sortua? Listaamme tässä niistä tärkeimpiä.
Logon pitää olla yrityksen näköinen
Vaikka logo näyttäisi kuinka tyylikkäältä, se ei täytä tarkoitustaan, jos se herättää aivan vääränlaisia mielikuvia. Jos esimerkiksi olet tekemässä logoa hemmotteluhoitoja tarjoavalle kauneushoitolalle, mutta suunnittelemasi näyttävä logo luo mielikuvia lähinnä kylmän teollisista prosesseista tai kovasta rakennusprojektista, ei se todennäköisesti vetoa yrityksen kohderyhmään lainkaan.
Vastaavasti yritys, joka vakavissaan haluaa vedota yleisöönsä kovalla machoilu-imagolla, tuskin arvostaa suunnittelemaasi logoa, jossa vaaleanpunainen yksisarvinen kirmaa glitter-pilven keskellä.
Logon on tarkoitus edustaa yrityksen persoonaa, toimialaa sekä arvoja ja vedota yrityksen kohderyhmään. Vaikka lopullinen versio logosta olisi todella abstrakti, eikä selkeästi esittäisi yhtään mitään, on nämä asiat silti huomioitava suunnitteluprosessissa.
Logosuunnittelussa tarvitaan uusia ideoita
Yrityksen logon on hyvin tärkeää jäädä ihmisten mieleen ja erottua edukseen yrityksen kilpailijoista. Jos vaikkapa rakennusfirman logo näyttää hyvin samanlaiselta kuin tusinan muun alan yrityksen, ei logoon törmäävillä potentiaalisilla asiakkailla ole mitään aavistusta, mikä yritys mahtaa olla kyseessä.
Kun yrityksen logo on jossain ihmisten näkyvillä, sen olisi tarkoitus muistuttaa heitä kyseisen yrityksen olemassaolosta. Jos logo muistuttaa liikaa jonkin suuremman ja tunnetumman yrityksen logoa, yritys onnistuu ainoastaan muistuttamaan ihmisiä yrityksen kilpailijoista.
Logosta pitää saada selvää
Logon on tärkeää olla skaalattavissa moneen käyttöön. Sen olisi hyvä toimia niin käyntikorteissa, ikkunateippauksissa, verkossa kuin tuotepakkauksissakin. Lisäksi logoa saatetaan joutua käyttämään monenvärisillä taustoilla, mikä pitää myös ottaa huomioon logon suunnittelussa.
Edelleenkin joillain yrityksillä näkee logoja, jotka ovat niin monimutkaisia ja yksityiskohtaisia, että niistä saa selvää ainoastaan suurelta tietokoneruudulta. Käyntikortilla tai pienellä ruudulla logon yksityiskohdat häviävät ja se alkaa helposti näyttämään epäselvältä sotkulta.
Käyntikorttien merkitys on nykyään jäänyt taka-alalle monen yrityksen toiminnassa, mutta kaikki verkossa edes jollain tavalla toimivat yritykset joutuvat huomioimaan sen, miltä heidän logonsa näyttää mobiililaitteilla, joilla nykyään tehdään enemmistö kaikesta netin selaamisesta.
Logosuunnittelu vaatii oikeita työkaluja
Yrityksen logoa voi toki luonnostella paperille, ja ensimmäiset karkeat luonnokset onkin yleensä järkevää tehdä käsin. Varsinainen suunnittelutyö ja logon toteutus täytyy kuitenkin tehdä tietokoneella sopivilla työkaluilla. Erilaisia graafisia ohjelmia on huomattava määrä, joista osa on ilmaisia, mutta kaikki laadukkaimmat ovat yleensä maksullisia.
Logojen suunnitteluun Adoben InDesign-ohjelma toimii erittäin hyvin. Se antaa loistavat mahdollisuudet logon ideointiin ja muokkaamiseen, ja sillä tehtyjä logoja pystyy myös helposti skaalaamaan juuri haluttuun kokoon, joten logoa pystyy vaivattomasti hyödyntämään kaikenlaisissa konteksteissa.
Toki valittavana on myös monia muita laadukkaita suunnitteluohjelmia. Logon suunnitteluun kannattaa aina valita se ohjelma, joka itselle tuntuu mieluisalta ja jota on helppo käyttää. Ohjelma, joka toiselle suunnittelijalle toimii loistavasti, saattaakin sinulle olla aivan väärä valinta. Monien ohjelmien valmistajat tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja, joiden avulla voit päästä vertailemaan eri ohjelmia keskenään ja löytämään itsellesi toimivimman.